Inspiration

Tillbaka till jobbet efter semestern som egenföretagare

Nu är det dags att börja jobba igen efter semestern. 
"Hurra" kanske du tänker nu! Men för många kan det kännas motigt att gå tillbaka till jobbet efter några veckors semester med ändrade rutiner. När läget i världen dessutom ser annorlunda ut med tanke på pandemin med Corona så har även många arbetsplatser behövt anpassa sig på ett eller annat sätt. Det kan med andra ord kännas lite svårare än vanligt att komma in i sina arbetsrutiner då det kan finnas en hel del nytt att ha i åtanke. Ska du dessutom starta med att jobba hemifrån kan utmaningen kännas ännu större när du från en dag till en annan ska börja jobba i samma rum du slappat i under semestern.
Så hur sätter man igång och hur hittar man egentligen arbetsmotivationen igen? Vi delar med oss av 5 tips som vi själva använder oss av:
1. Mjukstarta. Släpp pressen som du har på dig själv och tillåt dig själv att behålla lugnet i sinne och kropp som du byggt upp under ledigheten. Ta en kopp te, andas och känn in omgivningen och alla möjligheter! Om du kan så korta gärna ner din första arbetsvecka genom att börja arbeta mitt i veckan.
2. Planering. För mig och många andra underlättar det att jobba i så kallade “block”, det vill säga att du avsätter en viss tid för en uppgift som ska genomföras. Dessutom är det kul också!  
Låt säga att en dagsplanering kan se ut ungefär såhär:
- kl 8-9 svara på mail
- kl 9-10 ringa kundsamtal fram till fikan
- kl 10-10.30 fikarast
- kl 10.30-12 kundmöte
- kl 12-13 lunchrast med promenad
- kl 13-15 samla in underlag för bokföringen
- kl 15-17 uppdatera texter på hemsidan
När tiden är slut för ett block så går du vidare till nästa, bocka av allt eftersom och njut av den tillfredsställande känslan av att ha slutfört en uppgift. Har du inte hunnit färdigt så avsätter du bara mer tid nästa dag. Dagarna tycks gå snabbare när man jobbar efter denna metod och när det är dags att gå hem har du en klar och tydlig överblick över vad som blivit gjort och du vet med dig att du inte missat något viktigt.  ✔ Bra va?
3. Sätt mål. Vad skulle du vilja göra under hösten? Skriv en lista med alla saker du kommer på som du skulle kunna göra som är gynnsamt för ditt företag och i din vardag. Det ska vara saker som du ser fram emot att genomföra och som triggar dig. Påminn dig själv om målen de dagar du känner dig extra trött eller omotiverad. 
Exempel: "Jag ska ringa 5 säljsamtal i veckan fram till december". 
"Jag ska ta med mig god hemlagad lunch till jobbet minst 4 dagar i veckan". 
"Jag vill läsa en extrakurs en dag i veckan för att få en djupare kompetens inom ett visst område!"

4. Varva ner. Lämna jobbet på jobbet och njut av sommaren och ledigheten som finns kvar när du kommer hem. Jag vet att det kan vara svårt, speciellt som egenföretagare men vi behöver tiden att återhämta oss och samla ny inspiration.
Har du möjlighet att ta en härlig promenad när du kommer hem? Kanske kan du äta middag ute på terassen om vädret tillåter? På så sätt kan vi bevara sommarkänslan en bra bit in på hösten. Skippa att planera in för många stora projekt på eftermiddagarna eller de första helgerna, fokusera på att ladda upp batterierna.
5. Ha roligt på jobbet! Alla mår bra av att ha roligt och glädje smittar som välkänt av sig. Hitta på en utmaning med någon av dina kollegor och luncha tillsammans med någon du tycker om ute i solen.
Nu satsar vi på en fantastisk höst! 🧡
Ring eller maila oss om du behöver hjälp med sociala medier, en ny fräsch hemsida eller om det är dags att skapa en grafisk profil som speglar dig och ditt företag! KONTAKT